top of page
  • steffiehooijman

Slikonderzoek

Vandaag had ik een slikonderzoek in het ziekenhuis in Utrecht.

Daar komen was wel spannend. Dit aangezien de boeren zouden gaan protesteren. Ik heb echter geen enkele boer op de weg gezien. Wel extreem veel politie.

We waren extreem vroeg vertrokken. Hierdoor waren we een uur te vroeg in het ziekenhuis. Beter te vroeg dan te laat.

Het was een VFES-onderzoek. Hierbij kijken ze met een cameraatje via de neus in de luchtpijp. Toen kreeg ik vanillevla en water met blauwe kleurstof, en dit moest ik doorslikken. Met het cameraatje met beeld op groot scherm kon gezien worden waar de vla of vloeistof naartoe ging.

Echt veilig slikken was het niet, maar er was een klein slikje te zien. Oefening baart kunst! Ook moest ik een beetje stem laten horen. Dit lukte een klein beetje. Het gekke is: in mijn lichaam zit de verlamming rechts, maar bij mij tong en stembanden zit hij links. Mijn hersenbloeding was ook rechts. Normaal gesproken werken de hersenen kruislings ten opzichte van het lichaam. Dus rechts in de hersenen schade is normaal gesproken links schade in het lichaam. Rare dingen die hersenen van mij.

Ondanks dat veilig slikken nog niet lukt, was mijn kno-arts zeer positief. Ik heb veel vooruitgang geboekt de afgelopen maanden. In de Hoogstraat heb ik ook een slikonderzoek gehad.

Ik ben nu de hele dag afgedopt, ik adem nu door mijn mond en neus. De volgende stap is ‘s nachts het ballonetje om de canule leeg. Dit vind ik echt dood eng! Als ik dus ‘s nachts niet slik, loopt al mijn speeksel in mijn longen. Hallo longontsteking. Hallo ziekenhuisopname. Eerst moet er toestemming gevraagd worden aan mijn longarts.

Dit moet weken lang goed gaan met verschillende dopjes op de canule opening. Alles moet volledig veilig gaan. En dan…. Ik durf het bijna niet te zeggen. Maar de kno-arts nam het woord decanuliseren zelfs voorzichtig in de mond. Dit vind ik wel heel eng klinken en als dit al zou lukken, gaat dit echt maanden duren. Dus zeker niet meer dit jaar.

Mijn logopediste uit de Hoogstraat was ook bij dit onderzoek.227 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Mijlpaal

6 jaar alweer

1 Comment


Toontje van Gemert
Toontje van Gemert
Aug 13, 2022

Het was weer een tijdje geleden dat ik je verhalen had gelezen maar nu ben ik weer helemaal bij. Het is fijn om te lezen dat er nog steeds herstel zit in jouw revalidatie houd dit vol want dat kan je !

Like
bottom of page