top of page
  • steffiehooijman

6 jaar alweer


Volgens mij zeg ik elk jaar dat de tijd echt snel gaat. Maar dat is ook echt zo! Eigenlijk had ik me voorgenomen om geen jaarlijkse update meer te schrijven, maar het afgelopen jaar kan ik niet zo maar voorbij laten gaan. Het belangrijkste is wel dat mijn canule eruit is gegaan. Helaas niet zonder slag of stoot. Maar hierdoor gaat praten veel beter. Helemaal optimaal zoals het was, gaat het niet worden. Daarvoor is alles te aangedaan, heeft alles te lang stil gestaan en mijn aangezichtszenuw is verlamd. Ook ben ik weer volop aan het oefenen met slikken. Op vrijdag krijg ik hiervoor elke week therapie in de Hoogstraat (Utrecht) en op dinsdag en donderdag in Apeldoorn. In de ochtend drink ik thee uit een speciale beker (voor kleine kinderen haha), en in de avond oefen ik met het eten van dik vloeibaar voedsel met een speciale lepel (ook voor kleine kinderen), waardoor ik zelf kan eten. Ofja, nu nog alleen vla.

Doordat de canule eruit is gegaan, kon ik ook opzoek naar een nieuwe woonplek. Dit was makkelijker gezegd dan gaan, want er is niks precies wat ik zoek en heel veel is of voor meervoudig of verstandelijk beperkten. Na heel lang te hebben gezocht, heb ik dan denk ik toch iets gevonden. De Munsel in Boxtel. Zo mega dicht bij mijn ouders, maar niemand die hier ooit iets over gezegd heeft. Er staan wel 2 mensen voor mij op de wachtlijst, dus het zal nog wel even gaan duren voordat ik kan verhuizen. Maar dat is helemaal prima!

Ik heb ook samen met mijn vader een workshop als ervaringsdeskundige gegeven op het ROC in Tilburg. Ik vond dit zo leuk om te doen, dat ik met een online cursus tot ervaringsdeskundige ben begonnen. Het is wel heel erg moeilijk dat de motivatie om de opdrachten te maken echt volledig uit jezelf moet komen. Doe je het niet, en stel je het uit, dan zijn er weinig gevolgen. Daarnaast moet je bij de opdrachten zo diep nadenken over je eigen proces, dat het een grote therapie sessie is over jezelf is.



195 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Half doof

Sinds mijn hersenbloeding ben ik aan de rechter kant volledig doof. Dit ontdekte ik zelf pas na 2 jaar. Toen kwam corona, en was je nooit in grote groepen. Of terwijl ik heb er eigenlijk nooit met vee

Mijlpaal

bottom of page